Till innehållet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
17.1.2019

Lejon och poltsare

Pia Westerberg

Det är viktigt att läsa en text eller en fråga ordentligt innan man kommenterar och svarar, oavsett om det gäller ett prov i skolan eller ett inlägg i sociala medier.

En alldeles vanlig dag på 1970-talet. Min lillebror, 7 år, skriver prov i omgivningslära (ja, så hette det). På en fråga i provet svarar han ”Lejon och poltsare”. (En poltsare är en ölgubbe.) Nu undrar ni säkert hur frågan till detta svar löd. Jo, ”Nämn tre farliga saker i hemmet.” Och min bror präntade med tydlig handstil ”Lejon och poltsare”.

Hur i fridens namn kunde detta ske?

blogg_lejon_pw_pixabay4
Lejon kan visserligen vara farliga, men knappast i hemmet. Foto: Pixabay

Min lillebror hade inte läst frågan till slut. Kanske orden ”i hemmet” stod på följande rad? Kanske han hade bråttom ut på rast? Mina föräldrar har många gånger undrat vad läraren tänkte. Hur såg vårt hem ut egentligen?

Många av oss kommenterar inlägg på exempelvis Facebook där man länkat till en tidningsartikel eller till en nyhetssnutt. Vi kommenterar utan att ha tagit del av originalinlägget, vi skriver för att vi tror oss veta vad det handlar om, och då kan det bli alldeles fel. De som läser vår kommentar kan tro a) att vi tappat förståndet totalt, b) att vi vet vad vi talar om (när vi egentligen inte gör det).

Det är viktigt att läsa hela frågan i ett prov i skolan. Det är viktigt att läsa kontrakt innan man skriver under, det har vi alla lärt oss. Men det är också viktigt att ta del av en text innan man kommenterar. Annars blir vår värld ännu virrigare. Också utan poltsare och lejon.


Tillbaka till rubrikerna | 0 kommentarer | Kommentera

Inga kommentarer