RSS Språknytt Fler nyheter

21.5.2018 Nytt avsnitt av finska dialektordboken på webben

Första delen (a–elää) av den finska dialektordboken Suomen murteiden sanakirja har utkommit på nätet. Det betyder att alla de åtta tryckta banden av ordboken finns tillgängliga elektroniskt.

21.5.2018 Jamima Löfström är Språkinstitutets nya planerare

Språkinstitutet har anställt filosofie magister Jamima Löfström som planerare. Hon kommer främst att jobba med intern kommunikation, publikationer och rapportering.

18.5.2018 Janina Orlov fick årets Hugo Bergroth-pris

Översättaren och universitetslektorn Janina Orlov tilldelades årets Hugo Bergroth-pris för sina översättningar av finsk och rysk skönlitteratur och för sina intervjuer med bland annat författare.


Prenumerera på Språkbruk

Ny prenumerant? Teckna en prenumeration på Språkbruk!

Tidigare prenumerant? Kom ihåg att förnya din prenumeration!

Till prenumerationsblanketten

Språkrådgivning

Vår telefonjour är öppen tisdag och torsdag klockan 13 till 15. Telefonnumret är 0295 333 202. Vi besvarar e-postfrågor på adressen svenska@sprakinstitutet.fi. Språkfrågor och svar som är av allmänt intresse kan publiceras anonymt i tidningen Språkbruk.

Kontaktuppgifter till svenska avdelningen

Bibliotek

Vårt bibliotek är öppet för allmänheten.Dagens namn

22.5.2018 Hemming

Läs mer


Språket lever

14.5.2018 Intervju med Arcadas nya rektor

Arcadas nya rektor och Svenska språknämndens ordförande Mona Forsskåhl vill se finlandssvenskarna som en del av en majoritet.

Läs merrss
Språkinstitutet bloggar Fler blogginlägg

15.5.2018 Bianca Holmberg Har det faktiskt aldrig stunkit?

Det finns ordentliga verb som böjs precis som man tror att de ska böjas, och så finns det lömska verb som inte alls beter sig som de borde. Särskilt inte i supinum. 

7.5.2018 Nina Martola Som vi flyger och far

I våra dagar går flygen härs och tvärs över jorden och vi har förstås en mängd ord i anslutning till flygande. På finska och svenska etiketterar vi ibland på lite olika sätt.
fitjanster

banner svenska_se

Språkbruk

Språkbruk 1/2018

Språkbruk på nätet

I nya numret finns artiklar om bl.a. maskinöversättning, nyord, svordomar och intervjuer med intressanta språkprofiler. Språkbruk har dessutom en ny fräsch layout.

Månadens dialektord

18.5.2018 kalvdans

Läs mer


Månadens nordiska ord

2.5.2018 svømme

Läs mer