RSS Språknytt Fler nyheter

23.4.2019 Programmet för lexikografikonferensen är publicerat

Föredragen på lexikografikonferensen tangerar många olika områden, från normering och uppdatering av nuspråkliga ordböcker till slang och elektroniska ordböcker. Föredragen hålls på svenska, norska, danska och engelska.

16.4.2019 Anmäl dig till språkvårdsdagen!

Teman på årets språkvårdsdag på Hanaholmen är bland annat språkliga rekommendationer som färskvara och finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur.

2.4.2019 Aktuell förteckning över namn på kommuner

Språkinstitutet och Svenska språknämnden i Finland har sammanställt en aktuell förteckning över kommuner som har både svenska och finska namn.


Prenumerera på Språkbruk

Teckna en prenumeration på Språkbruk!

Tidigare prenumerant? Kom ihåg att förnya din prenumeration!

Till prenumerationsblanketten

Språkrådgivning

Vår telefonjour är öppen tisdag och torsdag klockan 13 till 15. Telefonnumret är 0295 333 202. Vi besvarar e-postfrågor på adressen svenska@sprakinstitutet.fi. Språkfrågor och svar som är av allmänt intresse kan publiceras anonymt i tidningen Språkbruk.

Kontaktuppgifter till svenska avdelningen

Bibliotek

Vårt bibliotek är öppet för allmänheten.Dagens namn

Språket lever

12.4.2019 Enhetliga rekommendationer om namn på kommuner

Namnvårdaren Maria Vidberg berättar om bakgrunden till Språkinstitutets nya förteckning över kommuner på svenska och finska på Yles webbplats.

Läs mer


Språkbruk

Språkbruk 1/2019

Läs Språkbruk på nätet

I årets första nummer kan du bland annat läsa om finlandismen täckas, om inkluderande och demokratiskt språkbruk, och trädgårdsterminologi. Vi bjuder också på en krönika av Bengt Ahlfors.

Månadens dialektord

15.4.2019 ansols

Läs mer


Månadens nordiska ord

1.4.2019 skrue

Läs mer