Till innehållet
Sök

Ordböcker Många goda uppslag

Månadens nordiska ord

flink

keramik_anne nygård, unsplash

Duktig, hjälpsam eller händig. Flink är delvis en falsk vän i de nordiska språken.

En mening som Vi skal være flinke mod hende. Hun er syg skulle kunna förvirra en svenskspråkig. Någon som är sjuk kan förstås behöva hjälp av flinka fingrar i vissa situationer, men på svenska är det inte särskilt naturligt att tala om att vi ska vara flinka. På danska är det däremot helt gångbart, eftersom flink betyder vänlig och hjälpsam. Det kan också betyda väluppfostrad, så den flinke elev i klassen behöver alltså inte syfta på den som arbetar raskast och händigast utan det kan syfta på klassens mest välartade elev. Slutligen kan flink också betyda duktig.

På norska har ordet flink i första hand betydelsen duktig och duglig. Någon som är flink med hendene sine kunde vara det också på svenska, medan vi kanske inte skulle tala om någon som är flink i matematikk, utan vi skulle snarare säga att hen är duktig i matematik.

På isländska finns också ordet flinkur, och den som är en mjög flinkur skurðlæknir är en skicklig kirurg. Den isländska betydelsen närmar sig alltså den norska. På färöiska är man däremot hegnigur om man är händig och kringur om man är duktig.

Bianca Ortiz Holmberg


Ordböcker

Stora finsk-svenska ordboken

Stora finsk-svenska ordboken innehåller cirka 110 000 uppslagsord från finska till svenska. Ordboken uppdateras och utökas kontinuerligt.


stora-finsk-svenska-ordboken-logga

Ordbok över Finlands svenska folkmål

Ordbok över Finlands svenska folkmål beskriver de svenska dialekter som talas i Österbotten, på Åland, i Åboland och i Nyland. Dialektordboken är en historisk ordbok, som beskriver de svenska dialekterna i Finland mellan cirka 1860 och 1970.


fo-logo

Finlandssvensk ordbok

Finlandssvensk ordbok tar upp olika slags finlandismer på ord- och frasnivå och ger rekommendationer om hur och i vilka sammanhang de kan användas. Ordboken innehåller också uttalsanvisningar för ord som inte uttalas enligt gängse uttalsregler.


fo_ovi

Svenska Akademiens ordböcker

På webbplatsen svenska.se kan du söka i tre ordböcker på en gång: Svenska Akademiens ordlista, Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien och Svenska Akademiens ordbok.


svenskase_dörr_2

Förvaltningshistorisk ordbok (SLS)

Förvaltningshistorisk ordbok är utgiven av Svenska litteratursällskapet i Finland. Ordboken ger förklaringar till termer som har använts inom den offentliga förvaltningen i Finland från medeltiden fram till 1950.


Karjalan kielen sanakirja

Den karelska ordboken Karjalan kielen sanakirja beskriver ordförrådet i de tre dialekter som tillsammans utgör det karelska språket. Antalet uppslagsord är cirka 88 000.


karjala_ovi

Kielitoimiston sanakirja

Kielitoimiston sanakirja är en ordbok över dagens finska. Den innehåller över 100 000 uppslagsord.



ks_ovi

Suomen murteiden sanakirja

Den finska dialektordboken Suomen murteiden sanakirja beskriver ordförrådet i de finska dialekterna. Den innehåller ordförklaringar, exempel på hur orden används och kartor över spridningen.


sms_ovi

Suomi–kurmandži-sanakirja

Den finsk–kurdiska ordboken Suomi–kurmandži-sanakirja riktar sig till invandrare. Cirka 19 500 artiklar från a till r finns publicerade.


kurmandzi_ovi

Suomi–somali-sanakirja

Den finsk–somaliska ordboken Suomi–somali-sanakirja riktar sig till invandrare. Cirka 24 600 uppslagsord från a till t finns publicerade.


somali_ovi

Suomi–viro-suursanakirja

Den finsk–estniska ordboken Suomi–viro-suursanakirja innehåller över 90 000 uppslagsord. Ordboken är resultatet av ett samarbete mellan Institutet för de inhemska språken och Eesti Keele Instituut.


suvi_ovi

Vanhan kirjasuomen sanakirja

Vanhan kirjasuomen sanakirja är en ordbok över äldre finskt skriftspråk. Den beskriver ordförrådet i den finska litteratur som utkom mellan 1540 och 1810. Nya artiklar publiceras varje år.


vks_ovi

Viro–suomi-sanakirja

Den estnisk–finska ordboken Viro–suomi-sanakirja har kommit till genom ett samarbete mellan Institutet för de inhemska språken och Eesti Keele Instituut. Den innehåller cirka 40 000 uppslagsord.


visu_ovi