Till innehållet
Sök

rss Språknytt

27.12.2021

Hybridmöte, tippningspunkt och snällvägg ‒ så ser orden ut på årets nyordslista

Så är det åter dags att blicka bakåt och reflektera över året som gick, och framför allt lyfta fram orden vi använt för att beskriva årets händelser och fenomen. Med andra ord, årets nyordlista är här!

 Föga förvånande syns den pågående coronapandemin tydligt också på årets nyordslista. I fjol, vårt första år med coronan, förekom en del medicinska termer och ord på listan och i medierna. Det talades mycket om att termer som tidigare hört hemma enbart i det medicinska fackspråket sipprade ut i allmänspråket och blev bekanta för den breda allmänheten. Också i år hittar vi sådana ord på listan, t.ex. postcovid och anosmi (frånvaro av luktsinne) och genombrottsinfektion. I övrigt handlar årets coronaord framför allt om den nya livsstilen som pandemin fört med sig. I den kategorien hittar vi t.ex.  coronahund, zoomtrötthet, hybridmöte, hybridarbete, maskne och fono. Maskne används om de hudproblem och finnar som många får av den intensiva användningen av munskydd och fono är en förkortning av fear of normal, alltså en rädsla för återgången till ett mera normalt liv efter pandemin.

Under pandemin skaffade många som jobbade hemma husdjur. Så föddes ordet coronahund. Foto: Unsplash/CC0 Public Domain

Liksom i fjol hittar vi också flera miljö- och klimatord på listan, till exempel tippningspunkt, koldioxidsug, nettonollmål och återförvildande, plus ett par ord som har med hållbar livsstil och återanvändning att göra, t.ex. svinnlåda och verbet svinna i betydelsen ’slänga något som hade gått att använda’. Därtill kan jag inte låta bli att plocka fram det sympatiska ordet snällvägg, som kan användas för att beskriva en plats där man kan ge bort kläder och saker.

I övrigt ger listan prov på lite ett och annat, t.ex. verbet gaslighta, ett direkt lån från engelskan och med koppling till Hitchcockfilmen Gas light samt ord som hänför sig till den ständigt pågående digitala utvecklingen som metaversum och kryptokonst.

Finlandssvenska nyord

I samband med att nyordslistan publiceras i Sverige får vi som arbetar med den svenska språkvården i Finland nästan alltid frågan: Finns det några finlandssvenska nyord då? De nya ord som uppstår blott och enbart i svenskan i Finland är alltid kopplade till det finländska samhället. Bland dessa kan nämnas förlängd läroplikt och reformen av den sociala tryggheten eller socialtrygghetsreformen samt välfärdsområde, det vill säga termer som förekommit mycket också i våra medier i år och därmed fått en större spridning bland allmänheten. Därtill går det inte att undvika att nämna ordmonstret välfärdsområdesval, som trots intensiv aktivitet bland språkvårdare och andra experter inte gick att stoppa. Om hela den långdansen kan man läsa mer t.ex. i den här nyheten eller i den här kolumnen.

Anna Maria Gustafsson

Mer info: Nyordlistan tas fram genom ett samarbete mellan Språkrådet och Språktidningen och tanken är att lyfta fram ord som varit särskilt vanliga under 2021. Alla ord är inte helt nya, utan också gamla ord som fått ökad eller ny användning under året kan ingå.

 Nyordlistan 2021, pdf 

Länk till Institutet för språk och folkminnen



Tillbaka till rubrikerna