Till innehållet
Sök

rss Språknytt

29.1.2024

Mediespråkskollen hjälper journalister med finlandismer

Språkverktyget Mediespråkskollen omfattar i dag endast finlandismer men i framtiden ska materialet utökas med ett mycket större material.

Nu har journalister och även andra skribenter ett konkret verktyg för att själva kontrollera finlandismer i sina texter. Leni Sundman, språkvårdare anställd av föreningen Svensk presstjänst, är projektledare för arbetet med språkverktyget Mediespråkskollen. Även språkvårdaren Anna Maria Gustafsson från Institutet för de inhemska språken har varit involverad.

– Eftersom både Anna Maria och jag arbetar med språket i medierna kändes det naturligt att rikta den här versionen av språkverktyget dels till professionella skribenter överlag, dels specifikt till professionella medieskribenter, säger Sundman.

Leni Sundman är språkvårdare och projektledare för arbetet med Mediespråkskollen.

Även andra skribenter än journalister kan ha nytta av verktyget. Sundman nämner bland annat högskolestuderande som en målgrupp, men hon påpekar också att råden i Mediespråkskollen är skrivna för journalister och andra professionella skribenter, vilket betyder att råden som ges är relativt strikta.

Nakupelle får ingen anmärkning

Den version som nu publicerats är en betaversion som bygger på finlandismerna i Finlandssvensk ordbok. Det betyder att skribenten kan klistra in sin text i en textruta, där verktyget märker ut finlandismer och ger alternativa uttryck. Den som skriver nakupelle och pipo får dock ingen reaktion från Mediespråkskollen. Leni Sundman förklarar:

– Vi frågade oss själva vad verktygets huvudsakliga målgrupp skulle ha nytta av, och vad de skulle irritera sig på. Vi tror att om en professionell skribent skriver nakupelle eller pipo gör hen det fullt medveten om att nakupelle är en finlandism och pipo ett finskt lånord. Det handlar då om ett medvetet stilval, och sådana ska skribenten få göra utan att verktyget hela tiden reagerar.

Mer material efterhand

Mediespråkskollen finns på webbplatsen Mediespråk, som också innehåller råd och rekommendationer främst riktade till journalister. Nästa steg är att bearbeta språkråden på webbplatsen Mediespråk och flytta in dem i Mediespråkskollen. Mediespråk innehåller råd och rekommendationer om vitt skilda språkfrågor som fasta uttryck, namn, ordval och många fler. Det är meningen att verktyget ska uppdateras och utökas kontinuerligt och Sundman har höga ambitioner för Mediespråkskollen.

– Om fem år är min förhoppning att Mediespråkskollen utöver Finlandssvensk ordbok innehåller allt material på Mediespråk och en inbyggd stavningskontroll. Jag hoppas också att den innehåller saker som jag inte nu kan tänka mig att den kan innehålla. Svensk ordbok nästa, kanske?

Bianca Ortiz Holmberg


Tillbaka till rubrikerna