Till innehållet
Sök

rss Språknytt

17.2.2021

Finland är ordförande för nordiskt språksamarbete

Särskilda fokusområden i strategin för 2020–2024 är språkteknologi, klarspråk och terminologi.

År 2021 är Finland ordförandeland i nordiska ministerrådet och det betyder samtidigt att Institutet för de inhemska språken är ordförande i nätverket för språknämnderna i Norden, som verkar under nordiska ministerrådet.

Språkteknologi i fokus

Nätverket har funnits i nästan 70 år, och jobbar tillsammans för språken i Norden. Svenska, norska, danska, isländska, färöiska, grönländska, finska och de samiska språken är alla representerade i nätverket, som också ska stöda mindre språk som till exempel teckenspråk och romani. I strategin för 2020–2024 är bland annat språkteknologi, klarspråk, terminologi, språkpolitik och nyord fokusområden. Temat för det nordiska språkmötet som hålls vartannat år är i år språkteknologi.

– Språkteknologi är viktigt för alla språk och särskilt för de små språken. Vi måste se till att inget språk halkar efter i utvecklingen utan att alla språk har tillgång till stavningskontroller, översättningsminnen och annan språkteknologi, säger Charlotta af Hällström-Reijonen, som är en av Finlands tre representanter i nätverket.

Det nordiska språksamarbetet har funnits i nästan 70 år. Foto: André Jamholt/norden.org

En starkare röst tillsammans

Ett annat område där nätverket gör konkret nytta är i samarbetet kring klarspråk, ett område där Norden redan ligger i framkant och där de olika länderna kan lära av och inspireras av varandra.

– Jag är stolt och glad över att vi får vara ordförande i nätverket i år. Det nordiska samarbetet är väldigt viktigt och vi har en hel del gemensamt med de andra språknämnderna i Norden, samtidigt som vi har lite olika inriktning. Tillsammans är vi också en starkare röst i kontakten med olika instanser än om vi agerar som enskilda länder, säger Charlotta af Hällström-Reijonen.

Bianca Ortiz Holmberg

Läs mer om det nordiska språksamarbetet i Charlotta af Hällström-Reijonens blogginlägg: Nordiskt språksamarbete från 700-talet till i dag


Tillbaka till rubrikerna