Till innehållet
Sök

rss Språknytt

17.6.2022

Statsrådet godkände språkpolitiskt program för små språk

Minoritetsspråkens ställning vid sidan av nationalspråken stärks. Barn och unga uppmuntras att använda sina språk.

Statsrådet har offentliggjort det språkpolitiska program som ingår i regeringen Sanna Marins regeringsprogram.   

Det språkpolitiska programmet beskriver mål och stimulansåtgärder för små språk som talats länge i Finland. Programmet konkretiserar också insatser för att stärka deras ställning vid sidan av nationalspråken.  

Språk som har talats länge i Finland kallas också autoktona språk. Programmet handlar särskilt om de autoktona språken nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska, romska, karelska samt de finska och finlandssvenska teckenspråken. 

Den nu publicerade strategin berör inte nationalspråken finska och svenska. Nationalspråksstrategin för dessa offentliggjordes redan i december 2021. 
 
Strategin för minoritetsspråken strävar efter att slå vakt om de små språkgruppernas särdrag och trygga att språken går vidare från generation till generation. Därför ligger tyngdpunkten på åtgärder som stimulerar språkanvändningen särskilt bland barn och unga.  

Programmet innehåller också ett tjugotal konkreta exempel på hur de inhemska språken kan främjas.  

Målet är att framöver erbjuda minoritetsspråken ett systematiskt och långsiktigt stöd, bland annat genom fasta strukturer. En sådan är det språkpolitiska forum som ska främja informationsgången mellan minoritetsspråken och olika språkminoriteter, samt den expertorganisation som på statsrådsnivå arbetar för det karelska språket. 

Statsrådet har också reserverat medel för att utreda hur minoritetsspråken kan stimuleras genom olika långsiktiga åtgärder. 

Programmet omfattar endast utvecklingsåtgärder språk som talats länge i Finland. Övriga språk kommer att ses över grundligare i andra sammanhang. 

Läs mer:


Tillbaka till rubrikerna