Till innehållet
Sök

rss Språknytt

24.3.2022

Ukraina och Tjeckien välkomnas i det europeiska språknätverket

“Språkliga institutioner kan göra mycket lite i ett krig. Men vi vill stödja kolleger så gott vi kan” 

Den europeiska samarbetsorganisationen för nationella språkinstitutioner (EFNIL) har fått två nya medlemmar: Ukraina och Tjeckien. Länderna antogs som medlemmar måndagen den 21 mars vid ett extraordinarie möte. 

Därmed består EFNIL av 45 språkliga institutioner som representerar 32 europeiska länder. 

Sprider kunskap om Europas språk

Språknätverket EFNIL är en idéell organisation som främjar utbytet av information mellan medlemsländerna och sprider aktuell kunskap om den språkliga verkligheten i Europa till alla intresserade. 

Högst två språkinstitutioner kan antas per land. I villkoren ingår bland annat att de ska erbjuda expertrådgivning om språkpolitik i EU, främja flerspråkighet och utveckling av de officiella standardspråken i Europa. 

Finland representeras av Institutet för de inhemska språken. 

Ukrainas kommissionär_EFNIL-möte_skärmdump_Foto:May_Wikström
Ukrainas språkkommissionär heter Taras Kremin. Han representerar den ukrainska språkmyndigheten och talade i mötet från det krigsdrabbade landet.

Enligt ordförande Sabine Kirchmeier ligger det inte något signalvärde som handlar om kriget i medlemskapsbeslutet. 

– Ukraina hade anhållit om att få bli medlem innan det här förfärliga kriget bröt ut. Vi har länge varit i dialog om deras medlemskap. Vid mötet blev samtidigt också Tjeckien medlem, säger hon. 

Kirchmeier konstaterar att EFNIL inte direkt kan stödja det ukrainska språket. Däremot kan nätverket erbjuda samarbete och dela erfarenheter och information om språkarbetet i andra länder med den ukrainska språkkommissionär som har utsetts till landets representant.  

Ukraina kan också delta i EFNIL:s konferenser och projekt. 

De övriga betalar tills det blir fred

– Som språkliga institutioner kan vi inte göra så mycket i ett krig. Men vi vill på allt sätt stödja våra ukrainska kolleger och visa att en fredlig lösning är möjlig fastän man talar olika språk. Vi har många goda exempel bland våra medlemsländer på fredlig samexistens mellan olika språkgrupper, säger Kirchmeier i EFNIL:s pressmeddelande

Till en början kommer EFNIL:s övriga medlemmar att stå för Ukrainas medlemsavgift tills det blir fred igen. Språknätverket beslöt också att ge ekonomiskt stöd till ett polskt initiativ som hjälper ukrainska forskare som flyr krigszonen. 

Sabine Kirchmeier betonar att EFNIL inte är en politisk organisation. Nätverkets uppdrag är att främja samarbete, informationsinsamling och informationsutbyte mellan de officiella språkliga institutionerna i EU och motsvarande institutioner i andra europeiska länder. 

– Men vi sysslar en del med språkpolitik och kan ge professionella rekommendationer och input även på politisk nivå. 

Årsavgiften per land är 3 000 euro för EU-länder och 1 500 euro för länder utanför EU. Bland förmånerna ingår bland annat den stora årliga konferensen som samlar deltagare från alla medlemsländer. 

– Temat i år är språk och migration.När vi beslöt om den saken i fjol visste vi inte hur aktuellt det skulle bli, konstaterar Kirchmeier. 

May Wikström

Läs mer: 


Tillbaka till rubrikerna